Ana Sayfa

Ana Sayfa
Türk Briçinin Tarihçesi
Bricimizin öyküsünü anlatmaya, 1920 İstanbul doğumlu üstat Adnan Benjenk'in hatıraları ile başlamak uygun olur.
Küçük yaşlarda briç ile tanışan Benjenk, 1934'te o günlerin plafon bricinin tutkulu bir oyuncusu olmuştu. (1935/36 Yılları'nda, Amerikalı ünlü oyuncu Charles Goren'in de katkılarıyla, günümüzün modern kontrat briç uygulamasına, geçilmiştir) 1936-1938 Yılları'nda İngiltere'nin Durham Üniversitesinde okuyan Benjenk, bricini geliştirme fırsatı buldu; 1942 sonu gittiği Filistin'de de briç oynamaya devam etti ve 1945 Yılı sonunda İstanbul'a döndü.
Daha sonra Sıraselviler Caddesi girişine taşınan İstanbul Kulübü, 40'lı yıllarda Taksim Meydanı'nda, şimdiki The Marmara Oteli'nin yerindeydi. Benjenk, bayanların sadece pazar akşamı yemeğe gelebildiği, ceketsiz, kravatsız girilmeyen bu kulübün, İngilizvari düzeni içinde, ünlü Kavafyan ile oynama fırsatı buldu. Kavafyan, İsviçre'de öğrenciyken briç öğrenmiş, kısa zamanda çevresindekileri aşmış çok iyi bir kart oyuncusu idi. Bir İsveçli'nin "Mösyü Kavafyan, siz Kavafyan Sistemi'nin dünyadaki bir numaralı oyuncususunuz ve yegane oyuncususunuz" diye espri yaptığı bu usta oyuncu, okuduğu rengin üç kart ile tutulmasını ister, çoğunlukla eşine oynama fırsatı da vermezdi!
1948 Yılı sonunda askere giden Benjenk, 1950'de döner ve Büyük Ada'da Abdi Birol ile tanışır. 1976 Yılı'nda vefat etmiş olan Birol'da kendisini, o yıllarda Mısır'dan yeni dönmüş Haluk Eratak ile buluşturur.
Adnan Benjenk, Faruk Ayral, Abdi Birol, Suha Eratak, İlhan Tokay, Neşet Eren, Adil Fansa birlikte briç oynamaya başlar ve kendilerine Acol Sistemi'ni löve sayarak oynamayı öğreten, iyi briç bilgisine sahip Haluk Eratak'ın etrafında toplanırlar.
1954 Yılı sonlarında, Haluk Eratak'ın ısrarı ile, Beyoğlu Mis Sokak'taki ABC gece kulübünde (elleri zarflar ile taşımak suretiyle) ilk turnuva düzenlenir. Sonra da Hilton Oteli Balo Salonu'nda, haftada iki defa turnuva yapmak için, bir bölme kiralanır ve iki sene bu şekilde devam edilir. Fakat, Eratak devamlı bir yer ve daha fazla turnuva isteğindedir ve bu önerinin benimsenmesi üzerine, Dağcılık Kulübü'nün tavan arasındaki odada yapılan görüşmeler sonunda, Pera Palas ile devamlı bir salon için anlaşmaya varılır; 1957 Yılı'nda da İstanbul Briç Kulübü kurulur.
Nabi Up, Faruk Ayral, Veysi Midil, Neşet Eren Haluk Eratak, İlhan Tokay Abdi Birol, Adnan Benjenk tarafından kurulan İstanbul Briç kulübü, haftalık ikili turnuvalar dışında, dörtlü takım yarışmaları organize ederek, bayanlara da kapılarını açmıştır.
1958 Yılı'nda, Büyük Ada Anadolu Kulübü'ne gelen bir Alman oyuncunun, her eli tenkit etmesi ve haklı olduğunu anlamaları, kendilerine aşırı güvenen Benjenk ve Birol'ü şaşırtır. Deutsche Bank müdürü Hans Von Aulock, ikinci dünya savaşı'nda Anadolu'da bir yerde rehin tutulmuş, beraberindeki bankanın genel müdürü Post'dan briç öğrenmiş ve çok kısa sürede öğretmenini geçmiştir. Von Aulock, savaştan önce Hollanda Briç Milli Takımı'nın koçluğunu da yapmış olan Post ile birlikte Anadolu Kulübü'ne üye olur. 1958 Yılı'nda "Reese on Play" kitabını Benjenk'e hediye eden Von Aulock, bütün briçcilerin eğitimine de önemli ölçüde katkıda bulunur.
Leon Anav, Alberf İşalan 1958
Nikola Rigopulos 1959
Hasan Dağlı, Halit Bigat 1960
ve 1976 Yılı'na kadar geçen süreç içinde Türk Brici'ne damgasını vuran, Mehmet Kortay ile Koray Selçuk'da 1962 Yılı sonunda Pera Palas'a geldiler.
1957 Yılı'nda Beyoğlu'nun ünlü Lüksemburg Kahvesi'nde Kortay ile birlikte oynamaya başlıyan Selçuk, 1963 Yılı'nda üstlendiği Istanbul Briç Kulübü direktörlüğünü 1965 Yılı sonunda bırakmış; görevi devralan Nikola Rigopulos'da ölüm tarihi olan 1 975 Yılı'na kadar sürdürmüştür Turnuvaların 12/13 masaya çıkması ve Pera Palas'ın sapa gelmesi nedeniyle; 1968 Yılı'nda, İstanbul Kulübü'nden gelen teklifi kabul ederek Sıraselviler'deki binasının en üst katına yerleşen İstanbul Briç Kulübü 1971 Yılı'na kadar burada kalmış; sonra da, Nişantaşı'nda, halen faaliyet gösterdiği Kuyumcu İrfan Sokak'a taşınmıştır.
Brice olan ilginin artması üzerine, 1962 Yılı'nda Beyrut'da yapılan Avrupa Şampiyonası dönüşünde İngiliz Milli Takımı bir hafta misafir edilir. Benjenk'in, İngiltere Briç Federasyonu sekreteri ve milli oyuncu bayan Fleming ile yaptığı görüşmeler sonucu İstanbul'a gelen ekipte,
H.P.F Swinnerton Dyer, Kenneth Barbour, Jan Fleming, Joan Durran, ve bazı İngiliz yöneticiler yer alır.
Benjenk, o yıl sonunda Deauville'e gider, (sonra Liechtenstein Prensesi olan) Nadine Ansay ile tanışır ve Fransız Takımı'nı da davet eder.
1963 Yılı'nda, önce
Nadine Ansay, Gerard Desrousseaux, Jean-Michel Boulenger, Roytchov, Berfrand Romanet, Zadurof, Georges Theron
sonra da, Omar Sharif, Benito Garozzo, Rixi Marcus, Giorgio Belladonna, Leon Yallouze, Ginette Floumoy, Jojo Gresh (Beyrutlu) İstanbul'da birer hafta misafir edildiler ve böylece Avrupa'da da tanınmaya başladık. 1964 Yılı'nda,
Zeki Zeren, İbrahim Telci, Lori Burla, Abdi Birol, Adnan Benjenk, Haluk Eratak
tarafından Şlem Briç Kulübü'nün kurulmasından sonra,
İstanbul Briç Kulübü,
Şlem Briç Kulübü,
İstanbul Golf Kulübü,
Büyük Kulüp biraraya gelerek; Necip Bir başkanlığında, Adnan Benjenk, Abdi Birol, Emine Abaoğlu, Tarık Ziyal'den oluşan yönetim kurulu ile Türkiye Briç Federasyonu'nu kurdular.
Federasyon, öncelikle gösteri maçları yaparak, brici yaymaya çalışır. Fakat, Büyük Kulüp'de yapılan ilk karşılaşmaya iki; Home Kulüp'deki ikincisine de sadece bir seyirci gelmiştir.
1963 Yılı'nda
İslam Refioğlu, Orhan Vardarlı Şefkati Bora, Kohen Erkip Nermin Bingöl, Nejat Aykon Bülent Savcı, Adnan Kocaarslan
tarafından kurulan Ankara Briç Kulübü'nün federasyona katılması ile İstanbul Dörtlü Şampiyonası 1965 İstanbul İkili Şampiyonası 1965 Türkiye Dörtlü Şampiyonası 1966 Türkiye İkili Şampiyonası 1966 Cumhuriyet Kupası 1967 organize edilmeye başlanır ve 1968 Yılı'nda Sakarya Briç Kulübü'nün sonra da İzmir Briç Kulübü'nün üyeliğe girmesi ile Anadolu'ya adım atılmış olur.
1969 Yılı'nda, ilk milli takım seçilir ve o tarihte Avusturya Büyükelçisi olan Hasan İstinyeli'nin daveti üzerine, bir hafta Viyana'da kaldıktan sonra, Oslo'da yapılan Avrupa Şampiyonası'na katılır. Temsilciliğini Benjenk'in yaptığı federasyonumuz, turnuva öncesinde yapılan genel kurul toplantısında, Macaristan ile birlikte Avrupa Briç Federasyonu'na üye kabul edilir ve milli takımımız da 21 takım içinde 16. sırayı alır.
1970 - Atina Avrupa Şampiyonası'na, açık takımlar dışında, bayanlarda da katılırız ve bayan takımımız, başarılı sonuçlar alarak, yirmiden fazla takım içinde dokuzuncu olmayı başarır.
Sistemler
İstanbul ve Şlem Briç Kulübü oyuncuları, Haluk Eratak'ın 50'li Yıllarda öğretmeye başladığı Naturel Sistem'i uzun yıllar tatbik ettiler Modern puan sayımı yerine, 20'li yıllardan kalma, löve sayma metodunun kullanılmasındaki zorluğa rağmen, bir standart oluşmuştu; fakat, oyun tekniği ve defans bilgisinin yetersiz olması nedeniyle hamle yapılamadı. Ayni yıllarda, Beyazit'de İstanbul Universitesi'nin çevresindeki kahvehanelerde, özellikle Küllük ve ünlü Marmara Kıraathanesi'nde, Charles Goren'in yıllar önce tercüme edilmiş küçük bir kitapçığından edinilen bilgiler dahilinde briç oynanmaktaydı. Dörtlü majör ile açılan, üç seviyesindeki tutuşların şlem forsingi olduğu bu eski Amerikan Sistemi'ni kısmen uygulamaya çalışan üniversiteli gençler, daha sonra Anadolu'nun dört köşesine de yaymışlardır.
Önceleri İstanbul ve Şlem Briç Kulübü oyuncularından oluşan milli takımlarımızın edindiği tecrübelere dayanarak, 1970 yılından itibaren Zayıf 2 açışları da kullanılmaya başlandı. Fakat, temel sistemde bir değişiklik olmadı. 1977 Yılında Gündüz Pamuk tarafından tercüme ettirilerek yayımlanan Pierre Jais ve Michel Lebel'in, Fransız sistemini içeren "Beşli Majör" kitabı da, alışılagelmiş Anadolu Brici'ni fazla etkilemediği gibi; İstanbul ve Şlem Briç Kulüpleri'nde de rağbet görmedi. Bunun en önemli sebebi, o tarihlerde Şlem Briç Kulübü'nde Mehmet Kortay ile birlikte açtığımız briç okulunda, dörtlü majör ve Naturel Sistem'de ısrar etmemizdi.
1963 Yılında kurulmuş olmasına rağmen, Ankara Briç Kulübü sistem karmaşasını çok daha fazlası ile yaşamış; önceleri İstanbul Brici'nin etkisinde kalmış, zaman zaman artificial sistemlere yönelmiş, kendi sistemini yaratan oyuncularıyla uzun yılları boşa geçirmiştir.
1981 Yılı sonunda İstanbul Briç Kulübü'nde açtığım kurslarda, Naturel Sistemi tercih etmiştim. Fakat, Biarritz Dünya Şampiyonası'nda elime geçen Boby Goldman'ın Aces Scientific kitabını analiz ettikten sonra, o yıllarda Avrupa'da kullanılmayan (beşli) majör açışlarına karşı 1 SA cevabını forsing oynamaya karar verdim. Bütün briç camiasının ve öğrencilerimin de karşı çıkmasına rağmen, 1983 yazından itibaren bu sistemi öğretmeye başladım. Kısa zamanda beşli majör, 1 SA forsing, limit major raises, inverted minor raises, check back Stayman, 2 Zayıf, kuvvetli 2 Trefl, Flannery konvansiyonlarını kullanarak uyguladığımız modern Standart American Sistemi'ne olan ilgiyi artmıştı.
Hazırlayan :  Melih Özdil - ozdilm@netone.com.tr
Federasyon | Milli Takımlar | Şampiyonlar | Toplam EMP | İl Temsilcileri | Tarihçe | Rating | Tavsiye | Ziyaret | Arşiv
Linkler | Kitaplar | Kulüpler | Albüm | OkBridge | Zone | Br.Base | Üyelik | İletişim | Editör | English Version
1 Ocak 2003 tarihinden beri bu sayfayı ziyaret eden 1652. kişisiniz
On Yazılım Ltd tarafından hazırlanmıştır OkBridge IDéEFIXE Satış Ortağı